Smaczki

Dbamy o podniebienia naszych gości dlatego stawiamy na zdrową, ekologiczną a przede wszystkim smaczną kuchnię.

Naszym gościom serwujemy dwa posiłki: obfite śniadania i pożywne obiadokolacje z deserem. Wszystko co dobre z naszego sadu i ogrodu zamykamy w konfiturowych słoikach : z pysznym musem malinowym z ajerkoniakiem, wiśniami z dodatkiem kardamonu, pigwą korzenną czy żurawiną. Latem soczyste oczyste jabłka, rabarbar, borówki dodajemy do domowych wypieków: szarlotek, kruchych rogalików i strucli.

Do obiadów podajemy domowe kompoty z owoców i róznorodne przetwory: śliwki i gruszki w occie, chrupiące ogórki w zalewie chrzanowej,  żurawinę czy ćwikłę do mięsa.

W szałasowej wędzarni wędzimy szynki i delikatne polędwice, a w okolicach świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia wypiekamy własne pasztety i schaby.

Mleko, twarogi i jajka, które serwujemy na śniadania  "wypasają" się za płotem, na przydomowej łące.

Goście Lipowej odnajdą w naszej kuchni często zapomniane już smaki, a często to co najprostsze przywołuje najcieplejsze wspomnienia kuchni z dziecinstwa.  Nasze specjały to: udko faszerowane mięsem z pieczarkami, pieczeń kresowa, żeberka ze śliwkami, zrazy zawijane,  pierogi w różnych odmianach (ruskie, z mięsem, lubelskie z kaszą, z kapustą i grzybami, z jagodami, z serem), knedle ze śliwkami, zapiekanki, a także tradycyjne gołąbki i leniwe kluski.


Większość gości wyjeżdża z naszego pensjonatu z głębokim przekonaniem, że dla tej kuchni warto tu wracać.